Dla mediów

Dla mediów

Ryby na świątecznym stole

18.12.2025
  • Nowy, świąteczny e-book już gotowy!
  • Można w nim znaleźć przepisy do przygotowania dań z rybami na świąteczny stół. To już kolejna kulinarna propozycja od Narodowego Funduszu Zdrowia na Boże Narodzenie.
  • Bezpłatny e-book jest dostępny na portalu Diety NFZ.

„Ryby na świątecznym stole” –  to bezpłatne przepisy, które pozwolą na przygotowanie  bożonarodzeniowych potraw w nowej odsłonie. Dzięki temu można oszczędzić czas spędzony w kuchni.  Podobnie jak w publikacji „Świąteczne smaki w zdrowym wydaniu”, w nowym  e-book znajdziesz dokładny plan przygotowania każdej potrawy.

Każdy przepis zawiera ilość kalorii , a także proporcje makroskładników. Jest również określony czas przygotowania i stopień trudności. Dzięki temu każda potrwa jest smaczna i zdrowa. Inspirujące podpowiedzi na świąteczne dania sprawią, że stworzysz wyjątkowe potrawy na nadchodzące święta.

Święta pełne smaku, dieta pełna zdrowia

W poradniku „Ryby na świątecznym stole” znajdują się m.in. przepisy na:

  • śledzie korzenne,
  • sałatkę z grillowanym halibutem,
  • sałatkę z wędzonego łososia i awokado,
  • stek z tuńczyka i puree z gruszki,
  • pieczonego karpia z sokiem z cytryny i natką pietruszki,
  • zupę rybną.

E-book „Ryby na świątecznym stole” jest dostępny stronie diety.nfz.gov.pl, w zakładce E-booki. Przepisy można przeglądać – na komputerze, tablecie, telefonie. Można je też wydrukować.

Ryba na talerzu – zdrowie na co dzień

Ryby są naturalnym źródłem pełnowartościowego białka, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz szeregu minerałów wspierających odporność, pracę serca i układu nerwowego. Zimą ich rola w diecie jest szczególnie ważna – pomagają uzupełnić niedobory witaminy D, wspierają odporność oraz dostarczają energii w okresie niskich temperatur i mniejszej ekspozycji na słońce.

Niech to będą zdrowe i pyszne święta!

Źródło: Rzecznik Prasowy